Thursday, November 1, 2012

Sambal Udang + Sambal Ikan Bilis Jumaat Lepas

Assalammualaikum & good night..


harini chef wanie masak tuk lunch & dinner tuk besok. maklumlah sekarang chef wanie ni suka sangat main masak-masak. bila dah masak rasa macam suka sangat nak update kat dalam blog ni..suka sangat. rasa x boleh nak tahan-tahan..


inilah chef wanie ye tuan-tuan & puan-puan. ni gambar after penat berperang didapur. masa ni nak keluar teman ketua chef pergi gunting rambut..waahhh!! menyempat lagi nak bergambar..

ini adalah bahan-bahan yang diperlukan untuk memasak ye...ehh nampak ada udang..ohh lupa nak beritahu, hari ni chef wanie masak sambal udang cincai boncai. sebab x ada lesung batu. maka semua bahan-bahan dipotong kecuali cili tu..cili telah dibelendar seminggu yang lalu..ehh bukan.. dua minggu yang lalu kot..chef wanie dah nyanyuk..dah lupa...

tengah godek-godek peti ais, tengok ada sambal ikan bilis jumaat lepas. x mau pembaziran, campurkan sekali.. senang, habis cerita..memang x ada pembaziran pun..

and..tada!! dah siap!! sambal udang campur sambal ikan bilis jumaat yang lepas. so, masuk dalam bekas elok-elok, dah sejuk, tutup bekas tu elok-elok, and masuk dalam peti sejuk. then besok tengahari, balik rumah sebab rehat panjang, hangatkan, and makan bersama nasi panas bersama suami..sedapnya!!


note: kuat makan sekarang. sebab tu gemok!!

No comments:

Copyright to Wanie Boahari
Designed by UMIESUEstudio 2016